VPN info

Op deze pagina vind je alle informatie over VPN’s en VPN-verbindingen. Benieuwd naar wat een Virtual Private Network (VPN) is? Wil je een VPN gebruiken maar weet je niet hoe het werkt? Of ben je gewoon geïnteresseerd in wat een VPN doet en hoe een VPN-netwerk werkt? De artikelen die je hier vindt geven antwoord op al je vragen.

VPN's simpel uitgelegd

Veel mensen hebben wel eens van een VPN gehoord, maar weten niet wat het precies is. Ze hebben behoefte aan een basale, gemakkelijke uitleg. Met de artikelen op deze pagina krijg je de basics snel onder de knie. Veiligheid, privacy en vrijheid op het internet moeten voor iedereen toegankelijk zijn, vandaar dat wij het belangrijk vinden dat jong en oud weet wat een VPN precies is en hoe het werkt.

Waarom zou je een VPN kopen?

Over de afgelopen jaren is het gebruik van VPN’s steeds populairder geworden. Dit is niet zo gek: een VPN geeft je immers een hoop extra online veiligheid en privacy. Daarnaast krijg je met de juiste VPN-server meer mogelijkheden op het internet.

Hoewel VPN’s eerst vooral voor zakelijk gebruik waren bedoeld, zijn er nu ook veel VPN-aanbieders voor privégebruik. Het internet is immers een gigantische plek met veel mogelijkheden, maar ook veel gevaren. Een VPN helpt je om je computer en je privacy veilig te houden. Dit is natuurlijk zowel op je werk als in je privéleven van belang.

De artikelen hieronder gaan dieper in op de redenen dat mensen een VPN gebruiken. Wat zijn de voordelen van een VPN? En heeft zo’n service ook nadelen?

Hoe kies je de beste VPN voor jou?

We helpen je graag bij het kiezen van de VPN-aanbieder die bij jou past. Met een van de beste diensten uit de top 5 zit je altijd wel goed, maar artikelen als ‘Een VPN kopen, waar moet je dan op letten?’ bieden een leidraad om je eigen research te doen.

Wist je trouwens dat veel providers een proefperiode hebben of gebruikmaken van een geld-terug-garantie? Zo test je alle services eerst gratis uit, voordat je een keuze maakt. Je profiteert dan van het voordeel van de VPN zonder direct een langlopend abonnement af te sluiten.

Handige features van een VPN

Vraag je je af hoe een VPN precies werkt? Heb je ooit van IKEv2 gehoord en vraag je je af wat een VPN-protocol precies is? Of wil je meer weten over features zoals een VPN kill switch of split-tunneling? Dan ben je bij onderstaande artikelen aan het juiste adres.

Een VPN voor ieder land

Een van de handigste functies van een VPN is het omzeilen van regionale restricties. Dit betekent dat je toegang kunt krijgen tot websites, streams, en abonnementen waar je normaal niet bij kan. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je op vakantie bent in het buitenland maar toch je gebruikelijke websites en streams wilt bezoeken. Waar ter wereld je ook bent, met een VPN kun je je IP-adres veranderen en doen alsof je in een ander land bent.

Laten we verbinden met een Belgische VPN-server als voorbeeld nemen. Vanuit Nederland krijg je geen toegang tot Sporza. Dit terwijl deze streamingdienst veel gratis sport uitzendt. Je VPN instellen met een Belgische server zorgt er zo voor dat je al deze sport kunt bekijken.

Of je nu een Duits, Amerikaans, of Brits IP-adres wilt, met een VPN kan het allemaal. Hieronder lees je per land precies hoe je je IP-adres aanpast en wat je daarmee zoal kunt doen.

Een VPN instellen op al je apparaten

Het mooie aan een VPN is dat je er veel van je apparaten mee kunt beveiligen. Zo bescherm je niet alleen je computer, maar ook bijvoorbeeld je smart-tv en zelfs je smartphone. Voor uitleg over het instellen van een VPN op verschillende apparaten kun je terecht bij ons ‘VPN instellen’-dossier.

Zodra je de VPN geïnstalleerd hebt, kun je de instellingen binnen de app natuurlijk ook veranderen. De artikelen hieronder gaan dieper in op deze instellingen. Hoe verander je de locatie van je IP-adres bijvoorbeeld? En wat moet je doen als de VPN niet werkt?

Veelgestelde vragen over VPN's

Zelfs mensen die al iets weten over VPN’s hebben vaak nog vragen. Zo is het niet voor iedereen duidelijk of het gebruik van deze diensten helemaal legaal is. Ook zijn er veel services die op VPN’s lijken, zoals proxy’s. En zijn gratis VPN’s en gratis downloads van premium VPN’s (oftewel een gekraakte VPN) eigenlijk wel veilig? Onderstaande artikelen gaan in op al deze vragen.

Zo herken je een goede VPN

Verschillende VPN-providers bieden verschillende services aan. Toch zijn er veel kenmerken van een goede VPN die vaak terug te vinden zijn. Een goede VPN heeft bijvoorbeeld:

  • Een goed werkend servernetwerk. Hoe meer VPN-servers een provider biedt, des te meer mogelijkheden je zult hebben.
  • Een kill switch. Deze optie zorgt ervoor dat je nooit een verbinding opstart als de VPN tijdelijk wegvalt.
  • Sterke VPN-protocollen. De manier waarop je verbinding beveiligd is, is ontzettend belangrijk. Het gekozen VPN-protocol maakt hier verschil in.
  • De mogelijkheid tot het aanvragen van een dedicated IP. Met een dedicated IP-adres zul je minder snel tegen trage verbindingen en VPN-blokkades aanlopen.

Een goede combinatie van de juiste features die perfect bij jouw situatie passen, zorgt voor een goede VPN.